21 Δεκεμβρίου 2023

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αμυγδαλίτιδα

  1. Αμυγδαλίτιδα: τι είναι
  2. Αμυγδαλίτιδα: σημάδια και συμπτώματα
  3. Αμυγδαλίτιδα: πρόληψη
  4. Αμυγδαλίτιδα: θεραπεία
  5. Αμυγδαλίτιδα: φροντίδα στο σπίτι

 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αμυγδαλίτιδα

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει περίπτωση αμυγδαλίτιδας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας - συχνά ως παιδιά - και μπορούμε να θυμηθούμε τον πόνο από τις φλεγμαίνουσες αμυγδαλές μας.  Μπορεί να σας δυσκολεύουν να καταπιείτε ή να αισθάνεστε ότι έχετε πυρετό και κόπωση.(1,2) Αυτή η φλεγμονή προκαλείται συνήθως από ιογενείς λοιμώξεις ή, σε μικρότερο βαθμό, βακτηριακές λοιμώξεις.(1,3) Σε μερικούς ανθρώπους, συμβαίνει τόσο συχνά και διαρκεί τόσο πολύ, που η χειρουργική επέμβαση φαίνεται ως μονόδρομος για να πάρουν τον έλεγχο και να νιώσουν ξανά καλά με τον εαυτό τους.

Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αμυγδαλίτιδα και τις πιθανές θεραπείες που πρέπει να υιοθετήσετε.

Αμυγδαλίτιδα: τι είναι

Symptoms

Οι αμυγδαλές είναι δύο ωοειδούς σχήματος λεμφικός ιστός που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού, μία αμυγδαλή σε κάθε πλευρά.(1,2) Οι αμυγδαλές είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Λόγω της θέσης τους  στο λαιμό και τον ουρανίσκο, παίζουν σημαντικό ρόλο στη παρεμπόδιση εισόδου των  μικροβίων μέσω του στόματος ή της μύτης. (2)

Είναι πιο ενεργά σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες ως πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα μικρόβια που εισέρχονται στο σώμα με αυτόν τον τρόπο.(2)

Στις αμυγδαλές σας μπορεί να προκληθεί φλεγμονή, λόγω ιογενούς λοίμωξης αλλά και, σε μικρότερο βαθμό, λόγω βακτηριακής λοίμωξης.(1,3) Η πάθηση γνωστή ως αμυγδαλίτιδα, κάνει τις αμυγδαλές να διογκώνονται και να γίνονται πολύ κόκκινες. Συχνά έχουν και κιτρινωπές κηλίδες πάνω τους.(2)

Αμυγδαλίτιδα: σημάδια και συμπτώματα

Ένα από τα πιο άμεσα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από γενική κακουχία, πονοκέφαλο, πόνο στο λαιμό και δυσκολία κατάποσης.(1,3) Σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζονται συμπτώματα όπως η ωταλγία, ερυθρότητα, πλακίδια, διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό και κακή αναπνοή.(1,3)

 

Συνήθως, όταν ο πονόλαιμος προκαλείται  από έναν κοινό ιό, εμφανίζονται ήπια συμπτώματα που διαρκούν περίπου μια εβδομάδα.  Μερικές φορές,  η αμυγδαλίτιδα μπορεί να προκληθεί από μια βακτηριακή λοίμωξη, όπως ο στρεπτόκοκκος (λόγω της ομάδας Α στρεπτόκοκκο βακτήρια).  Η Αμυγδαλίτιδα που προκαλείται από στρεπτόκοκκο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, γι' αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιμένουν.(3)

Αμυγδαλίτιδα: πρόληψη

Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και ο χειμώνας χτυπάει την πόρτα, είναι σημαντικό να είναι ζεστός ο λαιμός σας!  Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης των αμυγδαλών σας.  Πρώτον, σας συμβουλεύουμε να πλένετε και να απολυμαίνετε συχνά τα χέρια σας για να εξαλείψετε τα μικρόβια με τα οποία έρχεστε σε επαφή καθημερινά.(4)

Αν και η αμυγδαλίτιδα δεν είναι μεταδοτική, ο ιός ή τα βακτήρια που την προκάλεσαν μπορεί να είναι. Με άλλα λόγια, ο ιός ή τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλους ανθρώπους και να τους κάνουν να αισθανθούν αδιαθεσία, αλλά μπορεί να μην μολύνουν τις αμυγδαλές τους.(5) Εάν εσείς ή το παιδί σας δεν είστε καλά, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τους άλλους.

  • Μην μοιράζεστε ποτήρια ή πιάτα με κάποιον άλλο.
  • Κατά τη διάρκεια της πιο οξείας φάσης, αποφύγετε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους.
  • Σε περίπτωση βήχα και φτερνίσματος, καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με μαντήλι ή χαρτομάντιλο(1,6).

Αμυγδαλίτιδα: θεραπεία

Spray

Η θεραπεία της αμυγδαλίτιδας εξαρτάται από την αιτία της λοίμωξης: ιογενής ή βακτηριακή.

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές διαθέσιμες σε ένα φαρμακείο που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα, όπως παστίλιες, σπρέι, κάποια παυσίπονα ή αντισηπτικά διαλύματα.(5)

Εάν η αμυγδαλίτιδα προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, ο γιατρός σας, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση, μπορεί να συνταγογραφήσει μια σειρά αντιβιοτικών.(4)

Το Tantum Verde περιέχει μια δραστική ουσία που ονομάζεται βενζυδαμίνη, με αναλγητικές και αναισθητικές ιδιότητες και προσδίδει μια διπλή δράση που λειτουργεί στη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου,(7,8) και μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.  Διατίθεται σε διάφορες μορφές όπως σπρέι, παστίλιες και στοματικό διάλυμα. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας εάν είναι η σωστή επιλογή για εσάς και την οικογένειά σας.

Αμυγδαλίτιδα: φροντίδα στο σπίτι

home remedies

Αν θεωρείτε ότι η αμυγδαλίτιδα οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη, η φροντίδα στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει εσάς και το παιδί σας να νιώσετε πιο  άνετα και να προωθήσετε έτσι μια καλύτερη ανάρρωση.(4)

Οι προτεινόμενες θεραπείες περιλαμβάνουν:(3,4,6)

  • Πιείτε άφθονο νερό
  • Δοκιμάστε διαλυμένο μέλι και λεμόνι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό ή ζεστό τσάι με μέλι
  • Χρησιμοποιήστε υγραντήρα ή ατμοποιητή για να υγράνετε το περιβάλλον σας
  • Ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο
  • Φάτε γρανίτες, παγωτά ή καταναλώστε δροσερά ποτά

Καταπραΰνετε το λαιμό σας ενώ οι αμυγδαλές σας ανακάμπτουν

Η φλεγμονή της αμυγδαλίτιδας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη, με  πόνο στο λαιμό. Για τους γονείς, μπορεί να είναι δύσκολο να βλέπουν το παιδί τους να υποφέρει και να μην ξέρουν πώς να το βοηθήσουν. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές στο φαρμακείο της γειτονιάς σας για να καταπραΰνουν τον πόνο ενώ ταυτόχρονα το σώμα καταπολεμά αυτή τη λοίμωξη.

Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό ή τον παιδίατρό σας  και να βρίσκετε την καταλληλότερη λύση.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

 

Δε χρησιμοποιείται σε ασθενείς με υπερευαισθησία στα συστατικά του προϊόντος, ασθενείς με ενεργό πεπτικό έλκος ή ιστορικό έλκους ή άλλες οργανικές παθήσεις του πεπτικού, φαινυλκετονουρία και σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Το Tantum Verde Spray 15ml δεν είναι κατάλληλο για εφήβους και παιδιά.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ

βιβλιογραφικές αναφορές

 

6 TNV 1-2023, cons-web

Σχετικές Αναγνώσεις