Αρχική / Χρήσιμες Συμβουλές / Απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή

Απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή

  • Βουρτσίστε καλά όλη την οδοντοστοιχία και τη γραμμή μεταξύ των δοντιών και των ούλων κυρίως μετά από τα γεύματα και πριν ξαπλώσετε. Φροντίστε ιδιαίτερα την υγιεινή της γλώσσας αν υποφέρετε από δυσοσμία ή θέλετε να την αποφύγετε.
  • Το οδοντικό νήμα βοηθά σημαντικά στην εξάλειψη των υπολειμμάτων των τροφών στα μεσοδόντια διαστήματα, που αν δεν αφαιρεθούν προκαλούν κακή αναπνοή.
  • Κάντε μπουκώματα και γαργάρες με ένα στοματικό διάλυμα, μια με δύο φορές την ημέρα (το πρωί και το βράδυ πριν τον ύπνο). Η ιδανική στιγμή είναι αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών και την εφαρμογή του οδοντικού νήματος, έτσι ώστε η αντισηπτική δράση του διαλύματος να καταστρέψει τους μικροοργανισμούς που ευθύνονται για την κακοσμία που δεν κατάφερε να απομακρύνει ούτε το βούρτσισμα ούτε το οδοντικό νήμα, αφήνοντας μια αίσθηση φρεσκάδας στο στόμα. Μην ξεπλένετε με νερό το στόμα σας μετά τη χρήση του στοματικού διαλύματος.
  • Η μακροχρόνια αφαγία αυξάνει την πιθανότητα δυσοσμίας. Έτσι, δεν θα πρέπει να μένετε πάνω από 3 ώρες χωρίς να φάτε τίποτα.
  • Να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας, αποφεύγοντας όμως τα τηγανιτά, το κρέας με πολύ λίπος και τα πολύ πικάντικα ή με έντονη γεύση τρόφιμα, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι και κάποια τυριά. Να προτιμάτε το αποβουτυρωμένο γάλα.
  • Μεταξύ των κύριων γευμάτων να καταναλώνετε κατά προτίμηση φρέσκα τρόφιμα με φυτικές ίνες, όπως για παράδειγμα ένα μήλο. Μπορείτε επίσης να μασήσετε μια τσίχλα (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη) για να ενεργοποιήσετε την παραγωγή σάλιου.
  • Να πίνετε νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα.
  • Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ ενισχύουν πολύ την κακοσμία του στόματος, όχι μόνο επειδή αφήνουν δυσοσμία στο στόμα αλλά και επειδή προκαλούν ξηροστομία και μειώνουν τη ροή του σάλιου. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι συμβουλές μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Σε αντίθετη περίπτωση επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο. Ο οδοντογιατρός σας αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα και αίτιο, θα προχωρήσει σε ένα βαθύ καθαρισμό του στόματος και θα σας δώσει συμβουλές για μια ολοκληρωμένη καθημερινή στοματική υγιεινή ώστε να καταπολεμήσετε την κακή αναπνοή. Εφόσον το πρόβλημα επιμένει, θα πρέπει να εξεταστούν εξωτερικοί παράγοντες και άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλούν κακή αναπνοή.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.