Αρχική / Στοματική υγεία / Κακοσμία του στόματος

Κακοσμία του στόματος

Ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κακή αναπνοή είναι η χαλίτωση. Παρότι δεν έχει σημαντικές κλινικές συνέπειες, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κακή αναπνοή μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων παθήσεων, εκτός του ότι προκαλεί ντροπή, ανασφάλεια, άγχος και καθορίζει τις κοινωνικές και ερωτικές μας σχέσεις.

Η κακή αναπνοή το πρωί, η πικρή γεύση στο στόμα που έχουμε στην ουσία όλοι όταν ξυπνάμε, δεν θεωρείται κάτι το παθολογικό αφού προέρχεται από φυσιολογικές μεταβολές κατά τη διάρκεια του ύπνου και λογικά φεύγει αφού πάρουμε πρωινό και ολοκληρώσουμε τη πρωινή στοματική μας υγιεινή.

Η χαλίτωση έχει πολλά αίτια, τα οποία μπορούν χονδρικά να κατηγοριοποιηθούν σε ενδοστοματικά και εξωστοματικά. Σε περισσότερο από 90% των περιπτώσεων η κακή αναπνοή οφείλεται σε ενδοστοματικά αίτια, δηλαδή στο επίχρισμα της γλώσσας, ενός παχύρρευστου υγρού με χρώμα ασπριδερό ή κιτρινωπό, το οποίο προσκολλάται στη γλώσσα και ιδίως στη ρίζα της κοντά στο λαιμό.

Η κακοσμία του στόματος προκαλείται επίσης από παθήσεις των ούλων όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα -που σχεδόν πάντα προκαλούνται από κακή στοματική υγιεινή- τεχνητές οδοντοστοιχίες, προθέματα και οδοντική ανάπλαση που δε γίνονται με σωστό τρόπο ή δεν τοποθετούνται σωστά με αποτέλεσμα να μένουν ανοικτές περιοχές όπου μπορούν να πολλαπλασιαστούν οι μικροοργανισμοί που προκαλούν την κακοσμία.

Τα ενδοστοματικά αίτια της χαλίτωσης σχετίζονται κυρίως με την κακή στοματική υγιεινή όχι μόνο της γλώσσας αλλά και εγκοπών όπου μπορεί να συσσωρευθούν υπολείμματα τροφών που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν με το βούρτσισμα ή με το οδοντικό νήμα. Μεταξύ των εξωστοματικών αιτίων συγκαταλέγονται παθήσεις της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, εμπύρετες νόσοι, βρογχοπνευμονικές παθήσεις, γαστρεντερολογικές παθήσεις, δυσκοιλιότητα, έλλειψη βιταμίνης Α και D, το κάπνισμα και το στρες.

Σε αντίθεση με την ευρεία αντίληψη το στομάχι δεν ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη δυσοσμία του στόματος παρά μόνο στην περίπτωση εμετού, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή ερυγής (ρεψίματος).

Τα μέτρα πρόληψης της χαλίτωσης είναι πολύ σημαντικά αφού ταυτόχρονα αποτελούν και τα βασικά μέτρα θεραπείας της. Συνεπώς, θα πρέπει η στοματική μας υγιεινή να είναι προσεκτική και ολοκληρωμένη – με βούρτσισμα των δοντιών και της γλώσσας, οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.