Αρχική / Πονόλαιμος / Οξεία Φαρυγγοαμυγδαλίτιδα

Οξεία Φαρυγγοαμυγδαλίτιδα

Είναι οξεία φλεγμονή του φάρυγγα και των υπερώιων αμυγδαλών. Η οξεία φαρυγγοαμυγδαλίτιδα είναι η συχνότερη λοίμωξη της στοματοφαρυγκικής κοιλότητας. Εμφανίζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες και την αρχή της άνοιξης. Η μετάδοση γίνεται κυρίως με την επαφή των χεριών και με τις ρινικές εκκρίσεις. Ο χρόνος επώασης είναι 24 έως 72 ώρες περίπου. Η μολυσματικότητα είναι μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της νόσου και όχι της φορείας.

Πολλά και διαφορετικά παθογόνα προκαλούν οξεία φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, ενώ στο 30% δε βρίσκεται ο αιτιολογικός παράγοντας. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% η οξεία φαρυγγοαμυγδαλίτιδα στους ενηλίκους είναι ιογενής, ενώ σε μικρότερο του 15% οφείλεται στον πυογόνος στρεπτόκοκκος, για τον οποίο και μόνο πρέπει να χορηγείται αντιμικροβιακή αγωγή λόγω των μεταστρεπτοκοκκικών επιπλοκών (οξεία σπειραματονεφρίτιδα και ρευματικός πυρετός). Συνήθη αίτια οξείας φαρυγγοαμυγδαλίτιδας είναι οι διάφοροι ιοί (ρινοϊοί, αδενοϊοί, coxcackie, Ε.Β,CMV, ΗΙV κ.ά.), οι στρεπτόκοκκοι (ομάδα A, C, G) και σπανιότερα αίτια: μυκόπλασμα, χλαμύδια, γονόκοκκος, διφθερίτιδα, αναερόβια κ.ά.

Η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα χαρακτηρίζεται από οξεία έναρξη με υψηλό πυρετό, πονόλαιμο, κεφαλαλγία, εξίδρωμα των αμυγδαλών και του φάρυγγα, πρόσθια τραχηλική λεμφαδενοπάθεια, απουσία βήχα, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και βράγχος φωνής. Επειδή η διαγνωστική σύγχυση με την ιογενή φαρυγγοαμυγδαλίτιδα είναι συχνή, για τη διάκριση χρησιμοποιούνται κλινικά κριτήρια καθώς τα διάφορα διαγνωστικά test. Η διάκριση μεταξύ ιογενούς και στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας είναι αδύνατη μόνο με την κλινική εικόνα. Η συμπτωματολογία (πυρετός- πονόλαιμος-δυσκαταποσία), καθώς και τα ευρήματα στη φυσική εξέταση (εξιδρωματική φλεγμονή των αμυγδαλών) είναι παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις.

Η πλειοψηφία των περιστατικών κυνάγχης σε ενήλικες είναι ιογενούς αιτιολογίας και περιορίζεται στη συμπτωματική αντιμετώπιση του πόνου και της δυσκαταποσίας:

  • Στοματικά διαλύματα, εκνεφώματα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων
  • Αναλγητικά και μη στεροειδή αντφλεγμονώδη από το στόμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της φλεγμονής

Συνήθως επιτυγχάνεται πλήρης ανάρρωση μέσα σε μία εβδομάδα.

Λιγότερο από το 10% των ασθενών με κυνάγχη έχουν στρεπτοκοκκική λοίμωξη για την αντιμετώπιση της οποίας ενδείκνυται η χορήγηση αντιβιοτικών (πενικιλίνης, αμοξυκιλλίνης με ή χωρίς κλαβουλανικό μακρολιδών, κ.ά.).

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.