Αρχική / Πονόλαιμος / Φαρυγγίτιδα

Φαρυγγίτιδα

Η φαρυγγίτιδα ορίζεται ως η φλεγμονή του φάρυγγα και είναι η πιο συνηθισμένη αιτία πονόλαιμου. Η φαρυγγίτιδα εμφανίζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες και ανάλογα με τα συμπτώματά της κατατάσσεται σε οξεία και χρόνια. Αποτελεί μια ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και προέρχεται είτε από μικροοργανισμούς είτε από κάποιον ιό που προκαλεί μόλυνση. Κάποιοι από τους ιούς που προκαλούν φαρυγγίτιδα είναι o ιός του κρυολογήματος, ο ιός της γρίπης, οι αδενοϊοί κλπ.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

  • Ξηρότητα στο λαιμό
  • Πόνος στο λαιμό
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Διόγκωση λεμφαδένων
  • Δυσκολία στην κατάποση με συνοδεία πόνου
  • Καταρροή μύτης 

Η διάγνωση της φαρυγγίτιδας πραγματοποιείται με κλινική εξέταση. Σε περίπτωση που ο γιατρός κρίνει απαραίτητο ο ασθενής μπορεί να προβεί σε περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο όπως γενική αίματος, δείκτες φλεγμονής.

Όταν η αιτία της φαρυγγίτιδας είναι η μόλυνση από ιό τότε η θεραπεία είναι συμπτωματική. Στην ιογενή φαρυγγίτιδα είναι σημαντικό να μην χορηγούνται αντιβιοτικά αλλά να αντιμετωπίζεται η ασθένεια με ξεκούραση και ανάπαυση, με αντιπυρετικά για την αντιμετώπιση του πυρετού, να καταναλώνονται άφθονα υγρά για αποφυγή αφυδάτωσης, να αερίζεται συχνά το σπίτι και ο χώρος που βρίσκεται ο ασθενής και να τρώει σούπες και ζωμούς. Συνιστάται αποφυγή κόπωσης, παυσίπονα, τοπικά αντισηπτικά και αντιπυρετικά.

Σε περίπτωση μικροβιακής φαρυγγίτιδας χορηγούνται αντιβιοτικά ευρέως φάσματος. Στην περίπτωση που η φαρυγγίτιδα οφείλεται σε μικρόβιο τότε μόνο χορηγούνται αντιβιοτικά και η επιλογή γίνεται σύμφωνα με το είδος του βακτηρίου που προκάλεσε τη νόσο.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα για να προφυλαχθεί κάποιος από την εμφάνιση της φαρυγγίτιδας. Καλό θα ήταν όμως να αντιμετωπιστούν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν την προδιάθεση εμφάνισης όπως μείωση του καπνίσματος, μείωση σε έκθεση σε χώρους με σκόνη, αποφυγή έκθεσης σε αλλεργιογόνα.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.