20 Οκτωβρίου 2023

Παιδιά με πονόλαιμο. Τι να κάνετε;

  1. Πονόλαιμος στα παιδιά: τι είναι
  2. Πονόλαιμος στα παιδιά: συμπτώματα
  3. Πονόλαιμος στα παιδιά: πρόληψη
  4. Πονόλαιμος στα παιδιά: θεραπεία και φροντίδα στο σπίτι

Ο πονόλαιμος είναι ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα για εμάς τους ενήλικες, φανταστείτε για τα παιδιά. Μπορεί να καταστρέψει τις στιγμές τους ενώ παίζουν στο πάρκο με φίλους ή τρώνε το αγαπημένο τους σνακ.

Ένας πονόλαιμος δεν θα διαρκέσει πολύ, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι ένα σημάδι κάτι πιο σοβαρό.(1) Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τις αιτίες,  να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα και να χρησιμοποιήσουμε τις καλύτερες λύσεις για να κάνουμε τα παιδιά μας να  αισθάνονται καλύτερα αμέσως.

Ας μάθουμε πώς να θεραπεύουμε τον πονόλαιμο στα παιδιά και να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα. Θυμηθείτε, εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με το παιδί σας, θα πρέπει πάντα να μιλάτε με τον παιδίατρο ή τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Πονόλαιμος στα παιδιά: τι είναι

Ένας πονόλαιμος, που ονομάζεται επίσης λοίμωξη του λαιμού ή φαρυγγίτιδα, είναι μια οδυνηρή διόγκωση του πίσω μέρους του λαιμού (φάρυγγας).(2) Επειδή μια λοίμωξη του φάρυγγα σχεδόν πάντα περιλαμβάνει τις αμυγδαλές, η αμυγδαλίτιδα (φλεγμονή των αμυγδαλών) ήταν κάποτε ένα κοινό όνομα για τη λοιμώδη φαρυγγίτιδα.(2)

Ο πονόλαιμος είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα σε όλες τις ηλικίες και μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια μιας άλλης ασθένειας, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη ή η μονοπυρήνωση.(1)

Η πιο κοινή αιτία του πονόλαιμου είναι η μόλυνση με έναν ιό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί από βακτήρια. Για παράδειγμα, ο στρεπτόκοκκος είναι ένας τύπος πονόλαιμου που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη.(2,3)

Πονόλαιμος στα παιδιά: συμπτώματα

 Πονόλαιμος στα παιδιά: συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας είναι:

  1. Ερεθισμένος, κόκκινος λαιμός
  2. Ρινική καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  3. Ξηρός βήχας
  4. Βραχνάδα
  5. Ερυθρότητα των ματιών (2)
  6. Πόνος στο λαιμό
  7. Πυρετός
  8. Πρησμένοι αδένες στο λαιμό
  9. Φαγούρα στο λαιμό
  10. Ερυθρότητα στο πίσω μέρος του στόματος (1)

Μπορεί να δείτε ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα για μια βακτηριακή λοίμωξη, όπως μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη  Στα βρέφη, τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό και πολύ κόκκινες αμυγδαλές. Μπορεί επίσης να δείτε πρησμένους τους λεμφαδένες στο λαιμό τους. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε ιατρική συμβουλή από τον παιδίατρό σας για να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπεία. (3)

Πονόλαιμος στα παιδιά: πρόληψη

Πονόλαιμος στα παιδιά: πρόληψη

Στρατηγικές πρόληψης μπορούν να σας βοηθήσουν να εμποδίσετε ένα πονόλαιμο στο παιδί σας.(2) Υπάρχουν διάφορες χρήσιμες συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο πονόλαιμου:

  1. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να διατηρήσετε το λαιμό υγρό και να μειώσετε την ποσότητα ξηρού αέρα που παράγεται στα σπίτια μας. Ο ξηρός αέρας είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση πονόλαιμου(3,4)
  2. Αποφύγετε τα υπερβολικά πολυσύχναστα μέρη, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς.(3)
  3. Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν πονόλαιμο ή συμπτώματα κρυολογήματος.
  4. Μην μοιράζεστε σκεύη με άλλους. Η κοινή χρήση μαχαιροπίρουνων, ποτηριών και άλλων αντικειμένων που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί από άλλο άτομο κινδυνεύει να μολύνει παιδιά με ιούς και βακτήρια.(1)
  5. Πλένετε συχνά τα χέρια σας, ειδικά μετά το φύσημα της μύτης σας ή μετά τη φροντίδα ενός παιδιού με πονόλαιμο.(3)
  6. Εάν ένα μικρό παιδί με φαρυγγίτιδα μασάει ή πιπιλίζει παιχνίδια, πλύνετε καλά αυτά τα αντικείμενα με νερό και απολυμαντικό σαπούνι και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά.(3)
  7. Απορρίψτε αμέσως τυχόν βρώμικους ιστούς από ρινική καταρροή και φτάρνισμα και στη συνέχεια πλύνετε τα χέρια σας.(3)

Πονόλαιμος στα παιδιά: θεραπεία και φροντίδα στο σπίτι

Πονόλαιμος στα παιδιά: θεραπεία και φροντίδα στο σπίτι

Τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας έχει πονόλαιμο;

  1. Δώστε του κρύα τρόφιμα και ποτά. Μια ευπρόσδεκτη θεραπεία είναι το παγωτό: επιλέξτε την αγαπημένη τους γεύση και θα είναι πολύ χαρούμενα!(4)
  2. Χρησιμοποιήστε σπρέι λαιμού ή παστίλιες – ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για συστάσεις κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού σας.(2)

Ορισμένες επιλογές θεραπείας που διατίθενται σε ένα φαρμακείο περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου στο λαιμό και στην προώθηση της επούλωσης.  

Εάν το παιδί σας δεν είναι καλά, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παρατηρείτε τα συμπτώματά του, σε περίπτωση που παρουσιάσει σημάδια πιο σοβαρής ασθένειας. Θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή ενός παιδιάτρου:

  1. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή εάν η αναπνοή του φαίνεται διαφορετική από εσάς
  2. Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει πρόβλημα με την κατάποση, ειδικά εάν είναι σάλιο
  3. Εάν το παιδί σας έχει δυσκαμψία στον αυχένα
  4. Εάν το παιδί σας έχει υψηλό πυρετό (38° C ή υψηλότερο)
  5. Εάν το παιδί σας αρνείται να πιει ή πίνει πολύ λιγότερο από το κανονικό
  6. Εάν ο πόνος είναι σοβαρός
  7. Εάν το παιδί σας είναι τόσο νυσταγμένο που είναι δύσκολο να ξυπνήσει ή να μείνει ξύπνιο
  8. Εάν το παιδί σας έχει εξάνθημα, πονοκέφαλο, στομαχόπονο ή έμετο, για να ελεγχθεί για στρεπτόκοκκο (ή άλλες λοιμώξεις).
  9. Εάν το παιδί σας ήταν γύρω από κάποιον με στρεπτόκοκκο, οποιοσδήποτε πονόλαιμος δικαιολογεί ένα ραντεβού για έλεγχο. (4)

Ο πονόλαιμος είναι δύσκολος στα παιδιά, αλλά η εύρεση της σωστής λύσης μπορεί να τα βοηθήσει να αισθάνονται καλύτερα

Μπορεί να είναι δύσκολο να βλέπετε το παιδί σας να αισθάνεται αδιαθεσία και θέλετε να μάθετε πώς να το φροντίσετε  καλύτερα.  Όταν έχουν πονόλαιμο, μερικά απλά βήματα και φροντίδα στο σπίτι μπορούν να τα βοηθήσουν, να τα ανακουφίσουν και να τα αφήσουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα κανονικά παιχνίδια και τις δραστηριότητές τους. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι: ποιο είναι το αγαπημένο παγωτό του παιδιού σας;

 

 

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

 

βιβλιογραφικές αναφορές

1. Kidshealth. First Aid: Sore Throat. Available at: First Aid: Sore Throat (for Parents) - Nemours KidsHealth [Last accessed April 2022].

2. Harvard Health Publishing. Sore throat (Pharyngitis). Available at: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/sore-throat-pharyngitis-a-to-z [Last accessed April 2022].

3. Healthline. What to Do When Your Baby Has a Sore Throat. Available at: Sore Throat in Baby: Symptoms, Home Remedies, Seeking Help (healthline.com) [Last accessed April 2022].

4. Harvard Health Publishing. When to worry about your child's sore throat. Available at: When to worry about your child's sore throat - Harvard Health [Last accessed April 2022].

Σχετικές Αναγνώσεις